Pouzdra na nože

horizontal small of back knife sheath - In a life or death situation/fight for survival..I think you'd be glad to have this on you:






Pevný nůž bez pouzdra je jako pes bez boudy. Pokud se nemá kam schovat, časem se otupí a není spokojený. Nehledě na bezpečnost.
Proto je důležité pro nůž, který nám má pomáhat zajistit pouzdro.




Moje osobní zkušenost je zatím s pouzdry z kůže. Je nutné si na ně vyříznout správný tvar z kůže, dle nože. Poté se provede slepení budoucího švu. Dále vyříznutí drážky pro šev, šídlem se propíchají dírky pro sedlářskou nit. Pak se provede sešití. Ve finále se pouzdro navlhčí, nanese se barva a ještě mokrá kůže se vytvaruje přesně na čepel. Po vyschnutí máme perfektně padnoucí pouzdro. Stačí jen naimpregnovat lněným olejem a včelím voskem a je to.


Při práci s kůži se musí obětovat nějaký čas. Výsledek, ale stojí za to a navíc je kůže krásně voňavá a k určitým nožům, většinou z přírodních materiálů, tak nějak patří.

Když jsem hledal typ pouzdra pro budoucí nůž Lutra, moc mě zaujaly modely z kydexu.
 Je to slitina plastů, která je po zahřátí velice dobře tvárná. Po zatuhnutí se vytvaruje dle nože, lze ji zabrousit do požadovaného tvaru. Je odolná vůči vodě, tvarově stálá, odolná proti poškrábání.
Nůž v kydexovém pouzdře drží opravdu pevně a při vyjmutí to jen cvakne a je venku.
innerbark sheath

Jsou různé barvy kydexu i nýtů. 
    


Celé pouzdro získá užitnou hodnotu přidáním provázku paracord.


Do budoucna se práci s kydexem chci zabývat.

Ať už kůže nebo kydex, případně další materiály, vhodné pouzdro je pro nůž prostě důležité.
Jedině díky němu zůstane spokojený a ostrý.

Komentáře

  1. Super! Já mám momentálně nůž morakniv gerbe s kydexovým pouzdrem. Ze začátku me to trošku děsilo aby mi nůž nevyjížděl, ale po pár akcích sem zjistil, že je naprosto super. Už je to jen otázku v kusu jestli raději kožené nebo kydex :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Díky za Vaši reakci

Populární příspěvky z tohoto blogu

Oprava prasklé jímky na dešťovou vodu

Zvládnu vyrobit nůž?