Oprava prasklé jímky na dešťovou vodu



Při stavbě domu jsme se rozhodli využívat dešťovou vodu. Pořídili jsme proto podzemní nádrž. Jsou do ní svedené všechny okapy ze střechy, objem má 6 kubíků a dle potřeby slouží k zalévání.
Jsem za ni docela rád, po zkušenost s loňským horkým létem.








Nevím, jestli je to nesprávným postupem při uložení nebo špatným materiálem jímky, nebo něčím dalším. Jímka nedávno opět praskla. Reklamace nemá cenu. Výrobce jímky absolutně nereaguje.
Rozhodl jsem se jí svépomocí opravit. Protože je nádrž ze sklolaminátu, koupil jsem sadu na lepení a pustil jsem se do toho.

       

Nejdřív jsem musel nějak vlézt do jímky, která má asi 50 cm otvor a je hluboká cca 150 cm.
Potřeboval jsem nějaký žebřík, protože doma žádný nemáme, tak jsme ho s holkami vyrobili:-) Děkuji za pomoc.           
           

 



 Teď stačilo jen vyčerpat zbylou vodu na dně jímky, vyčistit ji a najít prasklinu, kterou chceme zalepit. Bylo tam dost usazenin a bahna.
 


Prasklina nalezena. Hlídač to jistil ze shora.


Pryskyřici jsem rozdělil do menších kelímků a postupně přidal aktivátor, aby zatuhla.
Nutností byly ochranné pomůcky (rukavice, lano, parťák nahoře) a kvůli výparům jsem vzal dolů i dýchací přístroj.

 

Povrch jsem si očistil, odrbal a odmastil. Pak jsem postupně začal nanášet lepidlo a překládat jednotlivé vrstvy látky.
 

Dal jsem asi 7 nebo 8 vrstev a všechno lepidlo, vytvrdil jsem to puštěným halogenem po dobu asi 1 hodiny.


Výsledek vypadá super. Místo lepení se krásně zpevnilo, lepidlo vytvrdlo a povrch je takový hladký.


Věřím, že to vydrží a na léto díky tomu budeme mít dostatek vody na zalévání.
I když se mi do toho původně nechtělo, nakonec mě to bavilo a mám z toho dobrý pocit.


Aktualizace 4.5. 2018
Je to 2 roky od opravy a bohužel jímka opět praskla:-( Náhradní lepící sada je koupená, tak si zítra nasadím holínky a jdu na to.


Jsem vážně zklamaný. Celkem čtyři praskliny a ne zrovna malé. Spotřeboval jsem dvě lepící sady.
Nedoporučuji tento typ jímky. Příště bych si pořídil betonovou nebo kovovou.

Komentáře

  1. Moc díky za názorný návod na lepení nádrže. Řešil jsem také prasklinu a názorný postup mi pomohl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Petře, jsem rád že ti to pomohlo. Věřím, že jsi si to užil. U mě po 3 měsících stále jímka drží a držet bude:-) Měj se.

      Vymazat
    2. Ahoj Martine, resim prasklinu u sklolaminatove nadrze, nadrz ma cca 20 m3 a mam tam nyni max 2 m3. Nemam dychaci pristroj a zkusenosti, nechtel by jste mi tuto prasklinu opravit? Na cene se domluvime, Zastavka u Brna tel 603108850 Milan Sevcik

      Vymazat
    3. Zdravím Milane, rád bych Vám pomohl s opravou. Bohužel do Brna to mám daleko a nyní není ani moc času. Pokud si na opravu netroufáte, zkuste oslovit někoho ze svého okolí. Napadá mě někdo, kdo sklolaminát lepí. Třeba někdo z vodáckého klubu. Opravdu to není tak těžké, jak se zdá. Dýchací přístroj je jistota, ale dá se to i bez něj. V květnu 2018 jsem to dělal jen s respirátorem, lepší je ale mít nahoře parťáka a být na provazu:-)
      Přeji ať se daří.

      Vymazat
  2. Zdravím Vás. Docela mě mrzí, že jsem tuto Vaši "zkušenost" nenašel dříve, chtěl jsem mít jistotu, že jímka nepraskne, tak jsem si koupil jímku "bez potřeby obetonování" (kterou jsem mimochodem pro jistotu obetonoval) na 12 m3 od Mirosepu. Že mi praskla v té středové spáře, bych dokázal pochopit, že jsem ji skutečně nedokonale uložil a sedlo si to nerovnoměrně v té délce, to mi bylo řečeno od výrobce. Nicméně po zalepení jsem jí teď celou zimu ještě neměl v provozu a teď když jsem nainstaloval čerpadlo apod., tak řeším, že tam mám jen cca 30 cm vody. Vodu jsem vyčerpal a tam kde hladina zanechala škraloup, tak jsem hledal nějakou díru, ale nic jsem nenašel. Lepící sadu mám, ale přijde mi jako nesmysl lepit nějaké celé plochy. Myslím si, že to může být jen nějaká malá "dírka", tak si říkám, jestli má smysl to celoplošně potřít jen lepidlem bez těch skelných pláten? Byl bych vděčný za Váš názor, jsem z toho celkem slušně zklamaný a představa, že se do něčeho pustím a nebude to fungovat mě dost děsí. Předem děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím dalšího majitele, s názorem ze strany výrobce jsem to měl stejně. Bohužel jsem u usazování jímky nebyl. Nevěste hlavu, řešení se určitě najde. Pokud nemůžete prasklinu najít, zkuste ostříkat hadicí vnitřek v místě hladiny(umýt to), odčerpat a se silným světlem to projít. Prasklinu nebo praskliny objevíte. Určitě použít skelné záplaty. Poté vytvrdit nejlépe halogenem (pozor na elektřinu) a poté zkusit napustit. Projděte si ty díry klidně 3-krát, ať máte jistotu. Natírat to celé a bez záplat by bylo neefektivní.
      Jen pro zajímavost, jste asi osmý zákazník od zmíněné firmy, který se mi ozval.
      Držím palce.

      Vymazat
    2. Dobrý den,
      tak jsem tu anabázi podstoupil a snad to vypadá, že úspěšně. Jímku jsem odčerpal, vyčistil, vysušil a skutečně ve dvou žebrech byly velké praskliny. Zmátlo mě, že po částečném odčerpání zůstaly praskliny pod vodou, ale je to logické, jak klesl tlak, přestalo to téct. Takže jsem je zalepil a doufal. Momentální stav je takový, že už cca 3 týdny jímku využívám pro splachování a dnes v noci se poprvé naplnila z plna.
      Takže bych Vám tímto chtěl poděkovat za cenné rady!
      Mějte se hezky a ať se Vám daří.

      Vymazat
    3. To jsem rád, držím palce. Jste šikovný. Zatím

      Vymazat
  3. Zdravím, Váš blog jsem našel náhodou, protože se opět chystám opravovat sklolaminátovou jímku (mimochodem 10m3 od berenplastu, nynějšího mirosepu)... Na samonosnou jímku byla záruka 10 let, po zakoupení a instalaci mi jímka do dvou let praskla (ne špatnou montáží, protože je to na místě kde žádné tlaky nepůsobí) a zjistil jsem, že f. berenplast již neexistuje a její závazky plní f. mirosep... Nicméně mé nadšení opadlo když jsem zjistil jaká je s nimi komunikace a po cca 5 měsících telefonování jsem se pustil do oprav svépomoci... Lepil jsem už 2x, pořád někde teče, domnívám se, že jsem asi nezalepil pořádně a tenhle víkend se do toho pouštím po třetí.... Píši tyhle řádky aby jste věděl, že v tom nejste sám a případně varoval potencionální zákazníky aby se téhle f. vyhnuli obloukem. Mnoho zdaru přeje Uher Michal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Michale, díky že jste se podělil o svou zkušenost. Věřím že právě díky ní si ostatní udělají obrázek o jímce.
      Přeji vám úspěšný víkendovou akci, pečlivě si očištěte, projděte a zalepte díry. Do třetice všeho dobrého. Mějte se

      Vymazat
  4. Dobrý den, bohužel jsem další, kdo "naletěl" firmě Mirosep. Žiji v domku sama s dcerou a myslela jsem si, že pořízení nádrže bude skvělá investice do budoucna. Spletla jsem se. Firma reklamaci neuznala a bohužel se mi nedaří sehnat někoho šikovného na opravu. Nikomu se do toho nechce. Takže mi v zemi leží ladem cca 30 tisíc. Nevěděli byste náhodou o někom z okolí Pardubic, kdo by mi to vámi uvedeným postupem opravil? Díky za odpověď. Táňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím,
      Z Pardubic nikoho neznám, sám jsem nyní v zahraničí. Zkuste oslovit buď přímo Google, nebo mě napadá někdo z vodáckého klubu. Tam laminát opravují na lodích. Hlavu vzhůru, ono to půjde 😉. Hezký den.

      Vymazat
  5. Zdravim, tak jsem zkusila oslovit, jak jste mi poradil a bylo mi sděleno,že je to blbost,že ta voda co vyteče tou prasklinou, vymele hlínu pod nádrží, když se to prý zalepí a nádrž si sedne,tak to tlakem nevydrží a zase to praskne. Zkusila jsem už dříve a teď znovu zadat poptávku na Poptavej.cz a Nejremeslinici.cz a nic! Myslím,že jako žena nemám šanci.😥 Mějte se. T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Táňo, postupujete správným směrem. Věc aktivně řešíte a to je důležité. Že určitá hlína okolo nádrže zmizí je pravda, ale neznamená to, že boj vzdáte. Mě po třetím zalepení nádrž drží. Konečné řešení by bylo nádrž vyměnit za jiný typ, ale to se shodneme, že by bylo nákladné. Prostě to nevzdávejte a vytrvejte. Pokud nikoho neseženete, kontakt na mě je na blogu. Až přijedu do ČR, tak se u vás můžu stavit. Hezký den

      Vymazat
    2. Dobrý den Martine, nevzdávám to, ale je to náročné. Oslovila jsem firmu VODA CZ, ale také bez úspěchu. Nádrže objednávají z Polska a tam si je i nechávají opravovat. Dokonce prý také nějaké koupili od Mirosepu( no to si asi dali). Ale pomoci mi nemůžou. Prý si mám sehnat někoho šikovného, kdo mi do nádrže vleze a opraví to sadou, kterou zde všichni známe.:-)) Super rada! Ještě vkládam naději do firmy Silluet plasty, ale zatím žádná odpověď. Jsem zvyklá se sama o hodně věcí postarat, ale toto fakt sama nezvládnu...hlavně teď po úrazu kolene a artroskopii, kdy budu ještě minimálně měsíc o berlích. Moc Vám děkuji za tento blog...škoda,že jsem na něj nenarazila před koupí té nádrže. Určitě bych si ji nepořídila! Mějte se a ještě určitě napíšu ohledně firmy Silluet. Je nás hodně, kdo má stejný problém. Zdravím a děkuji! T.

      Vymazat
    3. Zdravím Táňo, na firmu Siluett-plast.cz jsem koukal a dle webovek vypadají vstřícně. Zkuste jim případně zítra zavolat. Cca za týden budu v ČR a Pardubice mám kousek.
      Díky za podporu blogu, dejte vědět 👍. Hezký večer

      Vymazat
    4. Dobrý den Martine, jsem další nespokojený zákazník firmy Mirosep. V 2011 jsme si od nich pořídili sklolaminátovou nádrž pro 7 tis.lt., která se po 2 letech natolik zdeformovala resp.praskla, že se nám veškerá zemina nad ní propadla. Štěstí bylo, že se nám nikdo z dětí nepropadl a neutopil. Po zdlouhavé komunikaci s nimi se nám nádrž podařilo vyreklamovat resp.jsme získali jinou. Uhradil jsem jim tenkrát "pouze" dopravu, ale veškeré výkopové práce nás stály cca 28 tis. Kč. Hrůza. Myslel jsem, že budeme mít klid. Bohužel jsem nedávno zjistil, že nám i tato 2.nádrž utíká. Odhaduji více než 100 lt./den, což je hodně. Nemám problém se pustit do opravy, ale mám obavu, že neodhalím veškeré praskliny. Chtěl bych Vás požádat o Vaší návštěvu u nás. Jsem připraven Vám uhradit veškeré náklady. Firmu Mirosep již nikdy kontaktovat nebudu neb by to bylo zcela zbytečné. Děkuji Vám předem za odpověď. Zdravím Vás. Zdeněk z Brandýsa nad Labem

      Vymazat
    5. Zdravím Zdeňku. Přemýšlím, zda už by to nebylo na nějakou hromadnou stížnost/žalobu. Pokud by tady byl nějaký právník, poškozených by se našlo dost.
      K jímce, zkoušel jste postupy/rady ohledně opravy viz komentáře výše?
      Určitě bych zkusil komunikaci s firmou, pokud vám jednou dali náhradní, opravu by měli zajistit.
      Opravdu se není čeho obávat, stačí jímku vyčerpat, vystříkat wapkou nebo hadicí/příp.kartáčem vyčistit sedimenty na stěnách/na dně. Znovu vyčerpat, pokud to půjde i vytřít do sucha. Se silným světlem nádrž projít několikrát a praskliny objevíte. Označit si je a použít lepící sadu.
      Jsem nyní v zahraničí a vracet se budu příští týden.
      Věřím, že to zvládnete a postup vyzkoušíte. Nejsem specialista na opravu jímek, pouze zákazník jako Vy.
      Určitě se poté ozvěte s výsledkem a něco vymyslíme.

      Vymazat
    6. Zdravím Martine, děkuji Vám za rychlou odpověď. Do opravy nádrže se určitě budu muset pustit. Mám ale stále 2 velké obavy: 1. abych nádrž díky své váze cca 100 kg ještě více neponičil a za 2. abych skutečně našel všechny ty praskliny, proto jsem se chtěl obrátit na zkušeného odborníka. Případně poradit resp.doporučit zkušenou firmu, která by tu opravu provedla. Vše bych samozřejmě uhradil. Mirosep již nikdy kontaktovat nebudu. Vnímám samozřejmě vše, co jste zde uvedl (veškeré rady a postup) za což Vám samozřejmě děkuji. Poraďte mi ještě prosím, kde mohu koupit tu lepící sadu ? Zdravím Vás a děkuji za odpověď. Zdeněk

      Vymazat
    7. Zdravím Zdeňku, já jsem kupoval v Barvy laky v kamenné prodejně. Jinak jsem zadal Google a našlo https://www.nejlevnejsi-barvy-laky.cz/epoxidove-pryskyrice-polyesterove-pryskyrice-laminovaci-sady
      Nutné je aby jste měl epoxidová pryskyřice, aktivátor, skelnou tkaninu, smirkl.
      Firmu konkrétní nevím, váha není překážkou.
      Je možné, že některou prasklinu přehlédnete. Jedině metoda pokus/omyl. Důkladnou prohlídkou s halogenem jsem našel všechny. Držím palce

      Vymazat
  6. Zdravím opět od Pardubic a přikládám kopii zprávy že Silluet plastu. Dopadlo to, jak jsem předpokládala...nic! I když na stránkách se chlubí, že opraví všechno! Táňa

    Dobrý den

    Bohužel tyto výrobky jsou vzhledem ke skladbě stěny námi neopravitelné.
    S pozdravem
    Miroslav Aubrecht
    Obchodní ředitel
    Siluett plast, s.r.o.
    Tel. +420607545223
    www.siluett-plast.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den,

    bohužel i mě se stala ta nemilá věc s prasklou sklolaminátovou nádrží a narazil jsem na Váš návod. Díky za něj :-). Měl bych jen doplňující dotaz - tu laminaci všech vrstev jste prováděl najednou, nebo jste to mezitím nechával zatuhnout? Jakou gramáž měla ta tkanina? Díky za každou reakci.

    Stanislav Khol

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravim, vrstvy jsem delal postupne, ale bez vytvrdnuti jednotlivych vrstev. Vzdy na jednu davku namichaneho lepidla. Muzete zkusit postupne, jen pozor aby mezitim neztuhlo lepidlo, ktere budete mit bokem. Gramaz nevim, byla to sada z obchodu Barvy a laky. At se dari. M.

      Vymazat
  8. Tak jsem taky zákazníkem firmy Mirosep. Nádrž nevypadá dobře slícovaná, takže očekávám, že problémy budou stejné jako mají ostaní. Dovezli to se špatnou průchodkou pro instalaci trubek - takže slíbili, že dovezou správnou průchodku. Ale kdoví, zda jsem je už neviděl naposled... Dá se případně koupit průchodka jinde? Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravim, s pruchodkou nemam zkusenosti, nam doslo vse kompletni.

      Vymazat
  9. Dobrý den, mám velmi podobnou zkušenost s touto nádrží. Mám ji 7 let a od 2 let ji lepím každoročně. Napadlo mě, protože už mě to nebaví použít nějaký nástřik na celý vnitřek retenční nádrže např. tekutou gumu, hydroizolaci. Nezná někdo odborníka, který pracuje s produkty na opravy střech atd.

    Děkuji za každou radu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, díky za tip, přiznám se že momentálně už lepení neřeším. Pokud by toto navrhované řešení fungovalo, určitě využiju. Zkusím poptat výrobce https://www.tekuta-guma.cz/tg500-modra-20kg#detail-anchor-description a dám sem vědět.

      Vymazat
    2. Nerešíte lepení, protože už máte všechny díry zalepeny nebo jiné řešení? Děkuji.

      Vymazat
    3. Zdravím, myšleno že už na to nemám sílu opravovat.

      Vymazat
  10. Dobry den, ten nápad s tekutou gumou nevypadá špatně jenom si nejsem jistý jak to bude držet aby se to v budoucnu neodlepilo. Bude potřeba udělat důkladně vyčištění a nějaká penetrace laminátu aby to dobře přilnulo. Už jste to někdo řešil? Ja zatím koupil opravnou laminovací sadu a pokud se to udělá znova tak bude řešit celoplošně.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Díky za Vaši reakci

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pouzdra na nože

Zvládnu vyrobit nůž?