Pazourek - nože z kamene



Pazourek.
Na co si při vyslovení tohoto slova vzpomenete?
Já na Lovce mamutů, s hrdiny Kopčem, Veverčák, Mamutík a další z Věstonické tlupy, která lovila na břehu Dyje a území Jižní Moravy.
Pazourek pro ně představoval velké bohatství. Získávali z něj spoustu drobných nástrojů, nožů, hrotů na oštěpy, různých škrabek na čištění kůže z ulovené zvěře.


 Sloužil i jako cenný artikl při výměnném obchodu. Později byl používán k rozdělání ohně.

Definice dle Wiki je, že pazourek je tvrdá sedimentální kryptokrystalická forma křemene. Barvu má tmavošedou, modrou, černou nebo temně hnědou a často se skelným vzhledem. Vyskytuje se ve formě pecek i větších objemů uvnitř usazených hornin jako jsou křídy a vápence.

Jako malý jsem vždycky chtěl pazourek najít v hromadě kamení, které většinou bylo u některého z písníků. Nebyl jsem úspěšný. Teď vím, že pecky pazourku se na našem území dají najít vzácně, většinou na území, kde zasahoval v minulosti ledovec. Bohatá naleziště jsou spíše na území Polska u Baltského moře, Belgie nebo v okolí průlivu La Manche.

Před cca 3 roky jsem s rodinou navštívil Archeopark pravěku Všestary. Mají tam jednou měsíčně Dny živé archeologie s doprovodným programem. My jsme měli štěstí na program pana Petra Zítky.
Je to opravdový mistr ve zpracování pazourku. Tohle dokáže vyrobit z kamene...

  Two casts of Solutrean laurel-leaf points from Volgu cache.Edge views of 2 Solutrean Laurel-Leaves, Volgu cache.

Ve světě jsou další mistři a tohle dokážou...
Obsidian KNife

Osobně mě zajímají nože z oceli, ale tohle je prostě úžasné.
Je to dovednost, která si zaslouží pozornost.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Oprava prasklé jímky na dešťovou vodu

Pouzdra na nože

Zvládnu vyrobit nůž?